Naast dat chocolademelk goed smaakt, hebben twee recente onderzoeken van The University of Texas in Austin laten zien dat het ook erg goed werkt als hersteldrank na de training.

“Zowel topsporters als amateurs herstelden sneller wanneer ze magere chocolademelk dronken na een intensieve training,” vertelt Dr. John Ivy, hoofdonderzoeker in deze studies en Ivy bekleedt een leerstoel van The University of Texas in het Austin College of Education’s Department of Kinesiology and Health Education. “De voordelen voor de deelnemers aan dit onderzoek waren een verbetering in lichaamssamenstelling in de vorm van meer spieren en minder vet, verbetering in tijden tijdens de training en een algehele verbetering in fysieke vorm in vergelijking met een gelijke groep atleten die een sportdrank met daarin alleen koolhydraten dronk.”

In de twee recente studies liet men wielrenners, gedurende 90 minuten op gematigde intensiteit fietsen, waarna ze gedurende 10 minuten een inteniseve interval training uitvoerden. De wielrenners die chocolademelk in plaats van een sportdrank met koolhydraten of een calorieloos drankje kregen, konden meer vermogen leveren en konden en konden sneller fietsen.

Vergeleken met de andere hersteldrankjes, hadden de chocolademelk drinkers een twee keer zo grote toename in maximale zuurstofopname, na een trainingsperiode van 4,5 week waarin 5 dagen per week intensieve trainingen werden uitgevoerd. Hierbij werd na elke trainingssessie een van de drie drankjes genuttigd. Buiten de toename in maximale zuurstofopname, bouwde men ook meer spiermassa op met behulp van de chocolademelk en verloor men meer vet.

“We begrijpen nog niet precies welk mechanisme ervoor verantwoordelijk is dat magere chocolademelk ateleten deze voordelen kan geven. Hiervoor is verder onderzoek noodzakelijk” stelt Ivy, “maar waarschijnlijk zit er iets in het natuurlijk voorkomend eiwitten en koolhydraten mengsel dat significante voordelen biedt.”

Bron:Medical Express

Als het werkt werkt het. Of het wetenschappelijk inderdaad waterdicht is weten we niet. Wat we wel weten is dat voor iedereen een deel van wat voor je werkt af kan wijken van feiten en voorschriften. Dus waarom niet? Het voordeel van chocolademelk is dat het een voordelig en gemakkelijk pakket koolhydraten, eiwitten en elektrolyten is. Water bevat niets anders dan vloeistof. De andere populaire hersteldranken bevatten doorgaans elektrolyten, maar geen eiwitten. Maar heb je een kwartier gewandeld dan is water prima en een halve liter chocolademelk wat overdreven, als je begrijpt wat ik bedoel.

Je krijgt alles wat je nodig hebt om je lichaam te helpen herstellen na een zweetsessie met chocolademelk. Maar niet iedereen kan het tolereren. Als je problemen hebt met de melksuiker (lactose), dan is dit drankje natuurlijk niet je eerste keus. En het kiezen van een melkalternatief levert niet dezelfde voordelen op, omdat ze hoogstwaarschijnlijk niet zoveel eiwitten bevatten.

Dus vraag je af:

  • hoe lang en intensief was mijn training?
  • Wat is mijn doel?
  • Kan ik het tolereren?

Zijn er alternatieven? Jazeker. Hoewel er talloze maaltijdopties zijn om na de training te kiezen, is een andere drank die de slag zou slaan een smoothie met gewone melk en een kopje gemengde bessen. Dit biedt dezelfde vergelijkbare voordelen – koolhydraten, eiwitten en elektrolyten – maar zonder de toegevoegde suikers – en je krijgt er zelfs een beetje vezels bij.

Chocolademelk hersteldrank