Een greep uit de geschiedenis

    Een leven

lang boksen

de historie en ervaring van Cobra Personal Boxing Trainer

Een leven lang plezier en avontuur met boksen

By cobra boxing

Mijn persoonlijke historie en ervaringen…

Vanaf jongs af aan, ergens in 1980, ben ik begonnen met boksen. Een teamsport was niet iets dat bij mij paste omdat ik boos werd als een ander niet net zo fanatiek was als ik. Mijn broertje bokste al een tijdje bij ABCC Apeldoorn en ik wilde dat ook wel proberen. In die tijd had ik altijd al een hekel aan ruzie en liep dan het liefst weg of liet toe dat ik werd aangepakt. Met het boksen kreeg ik veel meer zelfvertrouwen en maakte daarmee  een einde aan de pesterijen.

Na bijna twee jaar hard trainen mocht ik van Ome Joop mijn eerste wedstrijd boksen. Ik was altijd al lang en technisch. Mijn sterkste punten waren mijn uithoudingsvermogen, lengte en snelle verplaatsingen waarmee ik menig tegenstander frustreerde.

ABCC Apeldoorn
Bij ABCC Apeldoorn was het altijd echt een club met boksmaten en leuke trainers. Ome Joop, Ome Henk en Martin de Vries. Ome Joop was onze bokstrainer, Ome Joop hielp daarbij en Martin gaf kracht -en conditietraining. Martin is overigens ook al bijna heel zijn leven steeds bij ABCC Apeldoorn betrokken als trainer. James Put, ook een bokser uit dezelfde periode, geeft nu ook les en is voorzitter. Na vijf jaar wedstrijden doen werd ik beroepsmilitair en kon dat niet meer combineren. Bij Defensie ben ik wel verder gegaan met het geven van bokslessen aan collega’s.

Terug van weg geweest
Na bijna dertien jaar heb ik Defensie vaarwel gezegd en ben ik een HBO opleiding gaan volgen. Om mijn conditie op peil te houden ben ik weer bij ABCC Apeldoorn gaan trainen. Kort daarop ging ook trainer Harry Buitenhuis studeren en kwam men een trainer tekort. Ik ben in 2005 de trainer/coach cursus gaan volgen. De toenmalige trainers van ABCC Apeldoorn, Harry Buitenhuis, trainer Eric Volman en  Bondscoach Hennie van Bemmel hebben mij enorm veel geleerd. Harry en Eric vertrokken en samen met Hennie van Bemmel hebben we de wedstrijdgroep getraind waarbij ik ook voor een deel de recreanten trainde samen met Melvin Etty.

Golddiggers – Hoofdcoach Jeugd Boksbond
In 2009 werd vanuit de Boksbond aan een aantal trainers gevraagd om een opleidingstraject te ontwerpen. Er was op dat moment geen enkele selectie en alle internationale boksers vonden hun weg via persoonlijke trainers. Na een jaar bleef ik als enige ‘Golddigger’ over en werd Hoofdcoach -19. Met hulp van ervaren clubtrainers en ouders werd het een hecht team die wekelijks(!) op Papendal trainde en toernooien in het buitenland  bezocht.

Internationale bokstoernooien
Het was erg gaaf om met een ploeg van 4 tot 15 boksers en trainers tientallen meerdaagse toernooien te bezoeken, EK’s en een WK mee te maken. Op die manier heb ik veel contacten opgedaan en een netwerk opgebouwd. Na 5 jaar werd door een beleidsbeslissing bij de Boksbond de Jongerenselectie gestopt. Een groot deel van de A klasse Elite komt / kwam voort uit die eerdere kweekvijver zoals Enrico la Cruz, Sammy Wagensveld, Roy Korving en Max van der Pas. Een mooie historie en prestatie waar ik iedereen die daarbij geholpen heeft nog steeds dankbaar voor ben.

En nu COBRA Boxing
Na een sabbatical van twee jaar ben ik weer bij ABCC Apeldoorn aan de slag gegaan als trainer-coach van de wedstrijdgroep. Die opbouw begint langzaam vorm te krijgen.

Boksen is ‘in’. Wat opvalt: vaak word er door niet-boksers over boksen gesproken terwijl het over fitness gaat. COBRA Boxing levert als Personal Boxing Trainer de benadering vanuit de praktijk van het boksen. Want boksen is mijn passie. En niet oneindig veel fitnessoefeningen.

Wat vinden boksers van de trainingen?

sporters vertellen

Trainingen waren altijd leuk, leerzaam en doelgericht. Later gingen we als team naar toernooien. Dankzij Eduard heb ik veel geleerd op toernooien in het buitenland. Het was altijd een leuke groep en Eduard creëerde een leuke sfeer onder de boksers. Verder heb ik later veel dingen meegenomen die ik heb geleerd onder de tijd dat Eduard mijn trainer was.
Hendrik van der Vaart

Jongerenselectie Boksbond, BV Arnhem Zuid

Welk verhaal voeg jij toe aan je leven?

 

Beleef plezier aan de begeleiding en lessen van COBRA Boxing.
Bouw je eigen historie en vraag vrijblijvend een gesprek of proefles aan !