Nationale wedstrijden:
Voor het gevecht wordt de bokser ingesmeerd met vaseline op de meest waarschijnlijke gebieden, vooral op het gezicht, waardoor de huid elastischer en gladder wordt en dus minder kans heeft op scheuren. Ikzelf doe ook wat op de schouders en in de nek om krassen van klittenband te verminderen. Het is geen goede gewoonte om grote hoeveelheden Vaseline te gebruiken want tijdens het gevecht is het waarschijnlijk dat dit op de handschoenen van de tegenstander terecht komt en later in de ogen van de bokser bij een treffer in de buurt van de ogen. Op tijd insmeren zodat het goed kan intrekken is het beste.
Tijdens het gevecht is het belangrijk om eventuele zwellingen of bloedingen onder controle te krijgen tijdens de pauzes tussen de rondes. Aangezien cutmen en trainers geen artsen zijn en maar kort de tijd hebben om de vechter te behandelen blijft het beperkt tot het uitvoeren van, vaak zelf aangeleerde, eerste hulp behandelingen.
Zwelling
Meestal gaat een zwelling samen met gezichtshematomen (doorgaans een kneuzing) en wordt traditioneel behandeld door toepassing van stevige druk met een koelijzer of een zak ijs bovenop het getraumatiseerde gebied. Omdat de tijd tussen rondes zeer kort is proberen we met het koelijzer direct bij aanvang van de pauze dit toe te passen en het zo lang mogelijk op de plek te houden. Een veel voorkomende fout is te denken dat het koelijzer bedoeld is om de zwelling weg te drukken. Dit is niet juist, het hematoom kan niet bewegen.
Snee
Snijwonden zijn de primaire focus van de trainer of cutman. Tenzij de bloeding onmiddellijk wordt gestopt kan de ringarts de wedstrijd stoppen en je bokser laten verliezen. Het gebied van het gezicht waar de meeste sneeën ontstaan is rond het oog.
Een snee behandel je door het met een koude handdoek te reinigen en te koelen. Met Surgicel wordt het bloeden verder geremd. Een wattenstaafje gedrenkt in Epinefrine of adrenaline wordt aangebracht met druk om de bloedstroom nog meer te laten dalen en een Micro Fibrilar Collageen als Avitene wordt in de snee aangebracht om het bloeden te stoppen. Tot slot kun je ook de ruimte met vaseline dichtsmeren om verdere schade te voorkomen.
Bloedneus
De meeste neusbloedingen ontstaan in de buurt van de opening van de neus. Om het bloeden te stoppen breng je een grote wattenstaaf gedrenkt in adrenaline hydrochloride in het neusgat aan terwijl tegelijkertijd de neus dicht wordt gedrukt. Zodra het bloeden is gestopt, wordt het gebied gekoeld met een zak ijs of een koelijzer. De bokser moet gedurende de behandeling goed ademen door de mond.
Gebroken neus
Een gebroken neus is een lastige zaak en gaat vaak gepaard met een zware stroom donkergekleurd bloed uit de neus. De bokser krijgt de instructie om het doorslikken van het bloed te vermijden omdat het misselijkheid of braken kan opwekken en het beste voor de bokser is om de ringarts raadplegen.
Gebroken ego’s zijn alleen met knetterhard trainen te behandelen.
Eduard van Uffelen
Apeldoorn, 19-11-2013
Joe Chavez beste cutman