Boksen voor kinderen is een redelijk controversieel onderwerp. Tenminste, voor velen onder ons. Wanneer je jezelf bedenkt dat veel volwassenen van boksen houden rijst de vraag natuurlijk ook; zal ik mijn kind laten boksen. Of zal ik mijn kind aanmoedigen te boksen wanneer deze er zelf voor gekozen heeft? Er heerst immers een sfeer van gevaar rondom de sport.

Eerlijk gezegd is dat niet onlogisch omdat, zoals we allemaal weten, boksen gevaarlijk kan zijn. Maar bekeken vanuit een objectief standpunt, dat zijn veel andere sporten ook. Wat (Olympisch) boksen voor heeft op andere sporten is dat het een streng gereguleerde contactsport is. Er worden strenge eisen gesteld aan het materiaal zoals bokshandschoenen en bokskappen. De sport staat onder niet aflatend toezicht van coaches, scheidsrechters en medische ondersteuning waaronder keurings- en ringartsen.

Het beste laat zich dit omschrijven met:

Met grote kracht komt een nog grotere verantwoordelijkheid.

We moeten dan ook eerlijk zijn en toegeven dat boksen een van de meest gereguleerde contactsporten ter wereld is. Dus, ouders en verzorgers, relax. JA, uw kind kan op boksen! Laten we dan ook maar direct even kijken waarom boksen zo goed is voor kinderen.

Is boksen veilig voor kinderen?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar sportblessures, ook bij jongeren. Je kunt je voorstellen dat bij atletiek veel meer enkel-, schouder- en andere botbreuken voorkomen dan bij boksen. Zeker op jonge leeftijd. Bij boksen focussen wij ons voornamelijk op het letsel aan het hoofd aangezien andere blessures niet of nauwelijks voorkomen. Hoofdblessures zijn overigens ook schaars, ook als zou je dat niet denken. Het heersende beeld zijn de wedstrijden in het profboksen die je op televisie ziet. Daar gaat het voor de volwassen deelnemers om broodwinning en wordt er minder snel ingegrepen.
Is het Olympisch Boksen dan wel veilig voor kinderen? Nee, dat kan niemand garanderen. Maar dat kan geen enkele sport. Wanneer we dat in ogenschouw nemen, laten we eens kijken naar wat cijfers. Hieronder het aantal hoofdblessures per sport per 100.000 uur sport:

Aantal per 100.000 uur sport

  1. Schaatsen                 10
  2. Hockey                      9,6
  3. Basketbal                  3,2
  4. Squash                     2,9
  5. Zaalvoetbal               2,8
  6. Veldvoetbal               2,2
  7. Paard-of ponyrijden  2,0
  8. Honk-,softbal            1,8
  9. Skeeleren/skaten     1,8
  10. Vechtsport                1,6

Bron:Letsel Informatie Systeem 1986-2009, Consument en Veiligheid; Ongevallenen Bewegen in Nederland 2006-2010

Deze tabel gaat over hoofdblessures. Daarbij houden we ook voor ogen hoe vaak een voetballer kopt maar ook onderuit wordt geschoffeld Of de legpuzzels in het lichaam van motorcrossers na de zoveelste stuiter enz. Met andere woorden, wie gevaar opzoekt vindt gevaar. Bij boksen zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we een strenge controle op het proces hebben, En zelfs een wedstrijd stil leggen bij een ongelijke krachtsverhouding of een blessure.

Jeugd boksen Eduard en Robin van Uffelen

Wat zijn dan de voordelen van boksen?

Of waarom kinderen juist wel moeten gaan boksen. Daar zijn erg veel redenen voor aan te dragen. We geven er een aantal.

Boksen is fysiek gezond voor je kind. En misschien nog belangrijker en zeker actueel op dit moment, het voorkomt obesitas. Inderdaad. Het is misschien niet de hoofdreden om voor boksen te kiezen. Maar wanneer we kijken naar kinderen is obesitas een van de meest voorkomende zorgen in de gezondheidszorg in ontwikkelde landen. Vandaag de dag groeien veel kinderen op met voeding waarin veel calorieën zitten. Ook hebben ze ook toegang tot veel suikerhoudende drankjes zoals cola en de zogenaamde energy drinks. Wanneer je de labels van dit drinken en van voeding leest zul je ontdekken dat bijna overal enorme hoeveelheden suiker in zit. Er zit zelfs suiker in de meeste vleeswaren. Het is in ieder geval geen voeding die bij de leefstijl van kinderen zou moeten horen. Niet dat wij tegen calorieën en suikers zijn, integendeel. Wanneer ze goed worden ingezet past het ook in een uitgebalanceerd voedingspatroon. Het is in ieder geval wel zo dat voeding en bewegen een prima balans moet zijn bij opgroeiende kinderen. Geloof het of niet, boksen is een erg complete sport die ervoor zorgt dat je snel van je extra vetten op je lichaam wordt verlost.

Assertiviteit

Boksen omvat een veelheid aan bewegingen waaronder ook hardlopen, touwtje springen en keur aan bewegings- en krachtoefeningen waarmee het hele lichaam wordt getraind.

Om een goede, snelle en nauwkeurige stoot te kunnen plaatsen is het belangrijk dat het voetenwerk klopt. Daarbij wordt het hele lichaam gebruikt om de treffer in te zetten. Het uithoudingsvermogen is belangrijk is om dit te kunnen volhouden. Verder is het goed te zien aan kinderen hoe boksen hun balans en coördinatie verbetert. Boksende krijgen kinderen meer zelfvertrouwen waardoor ze beter in staat zijn om vervelende situaties de baas te kunnen. Niet omdat ze een getrainde bokser zijn, maar omdat ze weten waar ze zelf toe in staat zijn en daarmee rustiger en relaxter een situatie kunnen beoordelen.

Jeugdteam boksclub ABCC Apeldoorn

2. De mentale veerkracht van het kind

Het is een cliché maar we weten dat boksers karakter opbouwen. Van films als Rocky en de cultuur van boksen in het algemeen is het duidelijk geworden bij het grote publiek dat boksen een persoons innerlijke kracht kan laten vinden, obstakels kan laten overwinnen en men een winnaar kan worden. Zelfs als men verliest. Zoals eerder vermeld zal een kind door het boksen een boost krijgen in het zelfvertrouwen.

Vaak is de verwachting dat kinderen op deze manier agressiever zouden worden maar juist het tegenovergestelde is de praktijk. Het is eigenlijk ook wel logisch dat wanneer een kind of jongere zelfvertrouwen heeft en in een conflict situatie terecht komt, bijvoorbeeld op school door een pestkop, dit kind of jongere beter in staat is zichzelf te controleren. Op het moment dat kinderen normaal gaan bevriezen, vluchten of vechten, één van de aangeboren zelfverdedigingsmechanismen, is de controle weg en is het verlies sowieso zeker. Daarbij gepaard gaande intense emoties als kwaadheid, angst en verdriet zijn bij boksende kinderen door een betere emotionele controle stukken minder.

Elke verbetering is een succes

Om het verhaal compleet te maken. Wanneer je prachtig goed voetenwerk kunt laten zien, heerlijk kunt werken op een stootzak of double-end bag of met een partner een leuke spelbokssessie kan doen is dat een traktatie voor je mentale focus. Wanneer je deze focus voor een trainingsopdracht kunt opbrengen in een boksschool dan kun je deze mentale focus ook opbrengen in de klas. De lessen die we aan kinderen geven zijn dan ook die van discipline en een positieve sportbeleving. Niet met het doel om te winnen maar om beter te worden. En elke verbetering is een succes. Al deze aspecten helpen ze mee om een beter en complete mens te worden richting het volwassen leven.

3. Boxen is voor kinderen en tieners een veilige sport

Boksen is een activiteit die altijd onder supervisie wordt uitgevoerd van een gediplomeerde coach. Bokstrainers- en coaches worden door de Nederlandse Boksbond geschoold. Daarmee wordt de kwaliteit gewaarborgd zodat kinderen les krijgen van getrainde volwassenen professionals.
Een feit is ook dat de meeste bokstrainingen en work-outs buiten de ring plaatsvinden. Daarbij wordt vaak niet eens gestoten of anderen geraakt. Het merendeel van de tijd zijn jonge boksers bezig met spelvormen, mobiliteitsoefeningen,uithoudingsvermogen en het beoefenen van hun techniek en tactiek. Dat gebeurt ook op stootzakken of andere objecten. Je ziet heel vaak dat kinderen bezig zijn met touwtjespringen, rennen, schaduwboksen of met algemene spelvormen die goed zijn voor hun algemene ontwikkeling.

Ook bij boksen zijn wij ervan bewust dat juist in deze leeftijdscategorie een breed aanbod aan spelvormen gaat bijdragen aan een betere bokser op latere leeftijd. Het is dan ook niet raar dat wanneer je een bokszaal in loopt je kinderen bezig zult zien met balletjes en touwen of basketballend. Uitstekende oefeningen waarbij een goede mobiliteit of hand-oog coördinatie het doel is. En nogmaals, we kunnen niet vaak genoeg benadrukken, dit gebeurt allemaal onder toezicht van een goed geschoolde professional.

Spelboksen of sparren

Het enige moment waarop kinderen echt met boksen bezig zijn is wanneer met een andere jongen of meisje tijdens het spelboksen of een sparring de bokssport zelf wordt beoefend. Bij het spelboksen wordt op een speelse wijze met elkaar getraind als zijnde een spel. Bij sparringen worden wedstrijdsituaties nagebootst maar met daarbij de maximale beschermingsmiddelen. Daarbij wordt ook duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is om elkaar pijn te doen, dus zo hard mogelijk te stoten, maar juist om technieken en boksstijlen te oefenen. Juist op jongere leeftijd is kracht nog niet tot nauwelijks trainbaar maar pakken kinderen neurologisch veel makkelijker nieuwe bewegingen en situaties op. Daar ligt dan ook de focus van het boksen met kinderen. Sterker worden is pas later van toepassing. (zie ook MBOP)

De meeste sparringsessies of wedstrijden voor jongeren duren ook niet langer dan een á twee minuten. De coach is op de hoogte van de vaardigheden van het kind en door de afgebakende leeftijd-, gewicht en ervaringscategorieën zal een tegenstander niet snel in contact komen met anderen die te sterk voor hem of haar zijn. Mocht het zich toch voordoen dan zal de coach de sparring of wedstrijd stoppen.

Beschermende maatregelen

Ook krijgen de kinderen voorgeschreven en streng gekeurde beschermingsmiddelen waarmee hun veiligheid wordt vergroot. Dit zijn goede windsels voor de handen, bokshandschoenen met een goede demping, een mondbeschermer en een hoofdkap. De windsels dragen zorg voor een bescherming van de handen, evenals de demping van de handschoenen. Ook is een goede demping van de handschoenen van belang voor de impact bij de andere deelnemer. Verder zal de hoofdbeschermer voorkomen dat er letsel aan het gezicht kan optreden en de stoten dempen. De mondbeschermer zorgt ervoor dat er geen schade aan het gebit zal optreden.

Jeugd boksen wedstrijden Stralsund Duitsland

4. Het sociale aspect van boksen

Een van de zaken die onderbelicht blijft bij boksen voor kinderen en pubers is dat het bijdraagt aan het sociale gevoel. Het is dan ook zeker zo dat kinderen die met elkaar boksen rekening leren houden met elkaar. Boksen zullen samen proberen beter te worden en wijzen elkaar op de verbeterpunten en leren dat ook van de coach. De coach is een rolmodel, evenals de oudere boksers. Niemand is erbij gebaard om de ander te overschaduwen, overbluffen of te overklassen. De sterkere bokser wordt er niet beter door maar ook de mindere bokser niet. Er is namelijk altijd iemand beter dan jij. En er is ook altijd iemand minder dan jij. In een goed trainingsklimaat is er een gezonde onderlinge competitie waarbij de coach altijd zal stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Een positieve omgeving

Op veel boksscholen ontstaan hierdoor mooie vriendschappen van meisjes en jongens die als team bokswedstrijden doen of samen in een boksschool de trainingen doorlopen. Boksen is dan wel een individuele sport maar wordt tijdens het beoefenen met een team ook een sociale bezigheid. Jonge boksers leren op die manier vertrouwen te hebben in hun teamgenoten. Deze inspirerende omgeving kanaliseert agressie en stimuleert zelfvertrouwen en ontwikkelt een assertiviteit om de dagelijkse uitdagingen te bolwerken. Boksen is een gezondere en gecontroleerde omgeving voor jongeren met agressie of jongeren die snel beïnvloedbaar zijn.Door met boksen bezig te zijn krijgen ze een (gemeenschappelijk) doel en een nieuwe positieve sociale omgeving en blijven ze makkelijker weg van slechte invloeden.

Samenvatting

Boksen voor kinderen en pubers mag dan op het eerste gezicht controversieel zijn, het is in feite ook goed voor kinderen en pubers. De kids worden fysiek sterker, mentaal veerkrachtiger en psychologisch stabieler. De meeste tijd van de bokstrainingen vind het trainen buiten de ring plaats en wanneer het zich wel in de ring plaatsvindt wordt het bewaakt door professionele getrainde trainer-coaches. Om de veiligheid van de kinderen verder te vergroten gebruiken de kinderen beschermende middelen en duren de boksrondes slechts een of twee minuten. Het boksen geeft een doel en discipline en nodigt deze jongeren uit om gezond en evenwichtig hun dagindeling in te vullen.

En onthoud beste kinderen, pubers en ouders,
Met grote kracht komt een nog grotere verantwoordelijkheid.

Met vriendelijke hoeken,
Eduard van Uffelen
Trainer / coach ABCC Apeldoorn
Personal Boxing Trainer